Een asociaal parkeerbeleid

geparkeerde autos.jpg
2 Albert Brink.jpg
Door Albert Brink op 13 juli 2024 om 09:00

Een asociaal parkeerbeleid

Het college van burgemeester en wethouders brengt de vastgestelde parkeervisie in uitvoering. Inmiddels is dat in veel wijken in de stad te merken. Daarnaast heeft dit ook gevolgen voor sociale huurders als het gaat om sloop en nieuwbouw van bestaande sociale woningbouw.

Dat veel sociale woningbouw erg verouderd en slecht geïsoleerd is, dat is bekend. Het college dringt er gelukkig ook bij de woningcorporaties op aan dat de woningvoorraad vernieuwd en verduurzaamd wordt. Vaak wordt er dan gekozen voor sloop van de bestaande woningen of flats, waar dan nieuwbouw voor in de plaats komt. Vaak wordt de situatie ook benut om het aantal of het type van de woningen te veranderen.

Daar zit dan ook de adder onder het gras. Namelijk als het aantal of het type van de woning verandert, zo legt het college de parkeervisie uit, dan raken alle terugkerende bewoners hun oorspronkelijke parkeervergunning kwijt. Zij kunnen dan ook géén nieuwe parkeervergunning krijgen om op straat te parkeren. Alleen als er exact hetzelfde aantal en type woningen terugkomt, kunnen ze die behouden. Vaak lukt het ook niet om voor sociale woningbouw parkeren op eigen terrein te realiseren. Kortom huurders die in die situatie voorheen een vergunning hadden om op straat hun auto te parkeren, worden dan met een probleem opgezadeld dat zij hun auto nergens meer kunnen parkeren.

De ChristenUnie vindt dat onrechtvaardig. Al eerder hebben we aandacht gevraagd voor deze schrijnende gevallen. Veel sociale huurders hebben hun auto (en daarmee hun parkeerplaats) hard nodig bijvoorbeeld om naar hun werk te gaan. Bovendien willen veel huurders graag weer terug naar hun oude buurt of wijk als de nieuwbouw gereed is. De ChristenUnie denkt dat het heel goed mogelijk is om voor deze groep een maatwerkoplossing te zoeken. Wij hebben een motie ingediend om dit te regelen maar helaas willen de coalitiepartijen dit stukje onrechtvaardigheid in het parkeerbeleid niet repareren. Het voorstel haalde geen meerderheid en werd door de raad afgewezen.

De komende tijd zal de ChristenUnie blijven zoeken naar mogelijkheden om het parkeerbeleid socialer te maken.