Leiden gaat aan de slag met waterbesparende maatregelen

pexels-aleksandr-slobodianyk-989959.jpg
5 Matthijs Vet (aangepast).jpg
Door Matthijs Vet op 15 augustus 2023 om 11:00

Leiden gaat aan de slag met waterbesparende maatregelen

Leiden gaat op verzoek van de ChristenUnie bij projectontwikkelaars aandringen op het toepassen van waterbesparende maatregelen in nieuwbouw. Op deze wijze wordt het hergebruik van water gestimuleerd in nieuwe gebouwen. 

Kostbaar drinkwater wordt momenteel gebruikt voor alledaags gebruik zoals het doorspoelen van het toilet, het draaien van wassen en het besproeien van de tuin. Dit is opvallend omdat waterdrinkbedrijven steeds vaker de noodklok luiden over het beschikbare drinkwater. Daarom zijn waterbesparende maatregelen op kort termijn nodig! 

In de gemeente Leiden vinden al diverse initiatieven plaats. Zo is de stad aangesloten bij het Convenant Toekomstbestendige Woninbouw en wordt regenwater steeds vaker opgevangen. Toch is dit niet voldoende. Te vaak wordt bijvoorbeeld het regenwater weer geloost in het riool. 

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de gemeente regenwatersystemen faciliteert en aanmoedigd. De ingediende motie is een eerste voorzet naar meer waterbesparende maatregelen. Binnen nieuwbouw en bestaande bouw is nog een wereld te winnen dankzij grijswatersystemen.