Gemeente Leiden start met een burgerberaad Energietransitie

Energielabel.png
5 Matthijs Vet (aangepast).jpg
Door Matthijs Vet op 8 juni 2023 om 22:00

Gemeente Leiden start met een burgerberaad Energietransitie

Tijdens de raadsvergadering van 8 juni is er een besluit genomen over een burgerberaad energietransitie. De gemeente wil middels een burgerberaad de meningen en ideeën van Leidenaren over de energietransitie verzamelen. Vervolgens mag de gemeenteraad over deze ideeën stemmen. 

De ChristenUnie heeft in discussie over het burgerberaad twee zaken aangestipt. In de eerste plaats is de partij het niet eens over het thema van het burgerberaad. Inmiddels zijn de meeste Leidenaren doordrongen van de voordelen van duurzame energie en het isoleren van huizen. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk toe te passen in huizen! Wat de ChristenUnie betreft zullen de resultaten van het burgerberaad al grotendeels vaststaan. Bovendien kan de energietransitie voor veel inwoners een lastig thema zijn. Het gemeentebestuur had dus beter een ander en laagdrempelig thema kunnen kiezen! 

In de tweede plaats was de ChristenUnie niet eens over de vergoeding voor het burgerberaad. Deelnemers kregen een voucher van €250,- om hun huis te verduurzamen. Dat is niet helemaal eerlijk. Aan het burgerberaad zullen deelnemers woonachtig in (sociale) huurwoningen en niet-huiseigenaren deelnemen. Zij hebben geen behoefte aan een voucher. Daarom is er een motie ingediend om de opties uit te breiden. Deelnemers kunnen het bedrag ook in geld uitgekeerd krijgen of doneren aan een goed doel. De voltallige raad stemde in met dit voorstel van de ChristenUnie.