ChristenUnie en D66 maken zich zorgen over gevolgen PAS-uitspraak voor woningbouwopgave Leiden

project LEAD.png
CU Leiden Blauw
Door ChristenUnie Leiden op 6 september 2019 om 20:55

ChristenUnie en D66 maken zich zorgen over gevolgen PAS-uitspraak voor woningbouwopgave Leiden

De regels rond de uitstoot van stikstof hebben de woningbouw in Nederland in zijn greep. Veel bouwprojecten moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden. De problemen zijn het gevolg van de een eerdere uitspraak van de Raad van State over inperking van de stikstof-uitstoot. Het is volgens raadslid Sander van Diepen (D66) en duoraadslid Pieter van der Woerd (CU) onduidelijk wat de regels gaan betekenen voor de bouwplannen in Leiden en de regio.

Afgelopen week meldde de NOS dat de woningbouw in Eindhoven en Den Haag ernstig in de knel komt door de regelgeving. Ook is het onzeker of de 5000 nieuwe woningen op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk er zullen komen. ‘Dat laatste baart ons zorgen. Als de woningen in Katwijk niet doorgaan, heeft dat enorme invloed op de Leidse woningmarkt’, aldus Van Diepen.

Effecten op Leiden

‘Bovendien is nog niet in kaart gebracht hoe de situatie in Leiden zelf is’. Daarom stelt D66 samen met de CU  schriftelijke vragen aan het college van burgemeesters en wethouders over de effecten van de stikstof-uitspraak voor Leiden.

Schoner bouwen

Van Diepen vraagt zich ook af wat het college in Leiden doet om de bouwsector te stimuleren om de stikstofuitstoot in de bouw terug te dringen. ‘Zo worden er nu nog vervuilende dieselaggregaten gebruikt. We moeten werken aan elektrische of emmissieloze alternatieven voor een schonere lucht.’

Deel dit bericht