Leiden wordt mede op verzoek van de ChristenUnie kinderpardongemeente

hooglandse kerkgracht
CU Leiden Blauw
Door ChristenUnie Leiden op 26 september 2018 om 12:44

Leiden wordt mede op verzoek van de ChristenUnie kinderpardongemeente

In de raadsvergadering van 13 september 2018 heeft de ChristenUnie samen met de SP aandacht gevraagd voor het kinderpardon. Het college heeft vervolgens toegezegd Leiden aan te melden als zogenaamde 'kinderpardongemeente'.

Lili en Howick

ChristenUnie-fractievoorzitter Pieter Krol: “Vol spanning hebben we in de week voorafgaand aan de raadsvergadering het nieuws gevolgd over de mogelijke uitzetting van Lili en Howick. Pas op het aller, allerlaatste moment kregen de kinderen te horen dat de staatssecreatis gebruik zou gaan maken van zijn discretionaire bevoegdheid zodat ze mochten blijven.”

Leiden wordt kinderpardongemeente

In Nederland zijn nog 400 kinderen die uitgezet dreigen te worden, teriwjl ze hier geworteld zijn. De afgelopen maanden hebben ruim 75.000 mensen via http://www.zezijnalthuis.nl hun steun gegeven voor verblijfsrecht voor deze kinderen.  Volgens de ChristenUnie is het onwenselijk dat kinderen dreigen te worden uitgezet naar hun ‘thuisland’ als ze daar niet geworteld zijn of zelfs de taal niet spreken. Daarom heeft de ChristenUnie samen met de SP het College gevraagd of er ook in Leiden kinderen zijn die dreigen te worden uitgezet. Dat is volgens het college gelukkig niet het geval. De ChristenUnie en de SP hebben het college vervolgens verzocht om Leiden aan te melden als kinderpardongemeente. In dit landelijke verband van kinderpardongemeenten kan Leiden een lobby voeren bij het Rijk om de regels rondom het kinderpardon te verruimen. Het college heeft dit verzoek omarmd en zal Leiden aanmelden als kinderpardongemeente. Pieter: “Heel mooi dat Leiden op deze manier laat zien zich te willen inzetten voor een humaner uitzettingsbeleid.”