Baas van Leiden

Wie is er de baas in Leiden?

Wie is er de baas in Leiden? Projectontwikkelaars mogen nu vaak hun gang gaan, en daar komen niet altijd goede projecten van. Zoals een flat van 100 meter midden in een woonwijk, of gigantische torens van beton naast het station. Wat de ChristenUnie betreft is het tijd om buurtbewoners weer de baas te maken van hun buurt! En het stadsbestuur moet duidelijke regels stellen over hoe we in Leiden bouwen om het publiek belang te beschermen bij bouwprojecten. Dus: niet te massaal, passend in de buurt, en groen en duurzaam.

Wat is er aan de hand?
In Leiden is een groot tekort aan woningen, en dus moeten er woningen bij worden gebouwd om wonen in Leiden betaalbaar te houden. Maar wel op een goede manier. Projectontwikkelaars– partijen die de woningen ontwerpen en bouwen – mogen nu vaak helemaal zelf bepalen wat en hoe ze bouwen. Zij ontwikkelen soms goede dingen in de stad, maar te vaak ook niet. Daardoor wordt er soms gebouwd op een manier die niet past bij Leiden, bijvoorbeeld te hoog, te massaal of met een grote aantasting van het schaarse groen in Leiden. Nu bepalen deze projectontwikkelaars te vaak hoe de stad er uit ziet. De ChristenUnie vraagt zich af: wie is er eigenlijk de baas in Leiden?

Wie is er de baas in Leiden?
Projectontwikkelaars mogen nu vaak ongehinderd hun gang gaan. Daar komen niet altijd goede projecten van. Wat de ChristenUnie betreft is het tijd om buurtbewoners weer de baas te maken van hun buurt! En het stadsbestuur moet duidelijke regels stellen om het publiek belang te beschermen bij bouwprojecten.

Wat wil de ChristenUnie?
De ChristenUnie wil samenwerken. Samen, met projectontwikkelaars, én de buurt, om beter te bouwen in Leiden. Dat betekent: graag woningen er bij waar dat kan, maar:

  • Met oog voor passende, goede en mooie architectuur. Niet te massaal, en niet groter dan passend;
  • Met oog voor verkeer en parkeren in de buurt;
  • Duurzaam bouwen, groen bouwen;
  • We vragen van ontwikkelaars ook wat te doen voor de openbare ruimte: meer groen, en een mooie en leefbare buurt.

Daarover moet de gemeente dus regels stellen om het publiek belang te beschermen. Regels voor wie wil bouwen in Leiden. En per gebied duidelijke kaders waar aan moet worden voldaan. Zo kunnen we samen beter bouwen. Samen met ontwikkelaars, maar met oog voor een betere buurt.

Wat betekent dat voor mijn wijk?
Zie hieronder een aantal voorbeelden. Ook zorgen? Laat ze ons horen via info@leiden.christenunie.nl!

Voorbeelden: wijk in de knel

Klik op de grijze vlakken voor een toelichting

Hoe het ook kan...

Klik op de groene vlakken voor een toelichting