Woordenlijst Politiek Jargon

De ChristenUnie Leiden biedt u een Woordenlijst Politiek Jargon aan. Hierin vindt u veel begrippen die ambtenaren en politici gebruiken, verklaard in normaaltaal.

Rechts op deze pagina vind u hoe en wat in gebruik

Veel plezier ermee.

Mist u nog iets in deze woordenlijst, laat het ons weten via info@leiden.christenunie.nl.

Woordenlijst Politiek Jargon

Waarnemers

In berichten over verkiezingen elders in de wereld duiken regelmatig waarnemers op. Mensen die toezien op het eerlijke verloop van de verkiezingen. Ze verschijnen alleen in die landen waar kennelijk aan de eerlijkheid van de verkiezingen getwijfeld wordt. Incidenteel verschijnen ook in Nederland waarnemers. Het is een ander soort waarnemers: meestal gaat het om 'studiereizen' uit landen die minder lang ervaring met de organisatie van verkiezingen hebben. In Nederland worden tijdens gemeenteraadsverkiezingen alle bij de politiek betrokken raadsleden (raadsleden en duo raadsleden dus) ingezet op stembureaus. Daar zitten zij met drie mensen om eerlijke verkiezingen mogelijk te maken en eventuele beïnvloeding te voorkomen. Er zijn zeer strikte regels omtrent deze opzet die op te vragen zijn bij de gemeente (sleutel@leiden.nl).

Wandelgangen

Letterlijk om te wandelen, maar in de praktijk om bij te praten. Hier ontstaan ook de roddels en de nieuwtjes.

Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg)

Wet die bepaalt dat elke gemeente een aantal voorzieningen voor ouderen en gehandicapten moet verzorgen, zoals rolstoelen en speciaal vervoer. De gemeente krijgt daartoe een budget van de rijksoverheid.

Wethouder

Lid van het bestuur van de gemeente dat gevormd wordt door het college van burgemeester en wethouders. Hij of zij is verantwoordelijk voor een aantal beleidsterreinen (portefeuille). Een wethouder wordt door een raadsfractie verkozen en door de gemeenteraad benoemd. Een wethouder hoeft in het duale stelsel niet op de kieslijst te staan. Hij/ zij mag ook een deskundig persoon zijn van buiten de gemeenteraad.